image

About Us

Bijeli Lav,
Statua, kip lava u bijelom kamenu, koji stoji već stotinu godina na Otoka Sv Andrija na ulazu u lučicu na otoku i čuva ju, taj stari Mandrač.

Pretpostavlja se da je Lav postavljen na otoku početkom 20st. za vrijeme uređenja rezidencije Huetterott, osobno od strane grofa Georga Huetterotta koji je u to vrijeme obnašao dužnost Japanskog konzula u Trstu od 1880 do 1910. Vjeruje se da je lava grof donio sa sobom s jednog od brojnih svojih putovanja po dalekom istoku i postavio ga na svoj otok da gleda prema Istoku i čuva lučicu i more ispred otoka.


Festival podvodnog filma, Bijeli lav, utemeljen je od strane ronilačkog centra D.C.Puffer na otoku Sv Andrija u sklopu Hotela Istre 2010. Razvojem festival se danas održava i na Otoku i u Rovinju u Multimedijalnom centru Rovinja. Cilj Festivala je predstaviti ljepotu podmorja putem slike i filma i prezentirati različite krajeve svijeta i različite aktivnosti vezane uz More i podmorje. Konceptualno, Festival je zamišljen na način da svaka godina ima svoju temu. 2012. tema je bila „Stari ronioci Rovinja“, ove 2013. tema je ronjenje osoba s invaliditetom a tema slijedećeg festivala biti će obilježavanje velikog ronilačkog jubileja, 100 godina od potonuća Barona Gautscha, najpoznatije olupine u Jadranu – Jadranskog Titanica, koji se nalazi 6 nautičkih milja ispred Rovinja.

Ove godine Festival započinje međunarodnu suradnju sa WSO – Water Sea Oceans Film Festival, festivalom iz Hluboke nad Vltavou iz Češke i sa Festivalom podvodnog filma iz Kruševca iz Srbije. Bijeli lav će ove godine ugostiti uvažene goste iz područja podvodnog filma Gosp. Steve Lichtaga predsjednika Twin Star Films i gosp. Aleksandra Karjuka, Dopredsjednika CEDIP-a i gosp. Srđana Miletića direktora Festivala podvodnog filma Kruševac.

Festival ima bogati popratni program te se na svakom festivalu želi predstaviti po neko svjetsko ime iz područja podvodnog filma, tako da je ove godine naglasak na Davida Hannana i njegovo remek djelo Planet Ocean koji će biti prikazan na festivalu.


Filip Višić – Festival director and project manager

ORGANIZER
Diving center "Puffer"
The best place to dive
Crveni otok - Rovin j- CROATIA
www.rovinj-diving.hr
T. diving: 00385(0) 528 02 540
T. hotel: 00385(0) 528 02 500

Image Gallery

pix pix pix pix pix pix

Diving center Puffer

Our diving center is situated in the hotel Istra on Red Island, near the city of Rovinj.

Every day we offer scuba diving trips generaly with one or two dives. Beside the captain there is always one of our dive-guides on board, who will explain in detailed briefings the dive site and the boat. For a comfortable, quick and safe journey to the dive sites we have the dive boat "Puffer". Learn more...

About Red Island

pix

Certainly one of the most beautiful of Rovinj's islands and by all means one of the biggest - with a size of 233.000 m2 and one of the most attractive ones is the Red Island which is located nearby Rovinj, only a 15 minute boat-trip away. It is made up of two little islands, St. Andrew and Maskin, which are connected. Learn more...